In deze maand is het verstandig om de tuin om te spitten en te bemesten met verse stalmest of mestkorrels, dit verbetert in de winter de structuur van de grond.

De blad verliezende heesters en bomen kunnen nog steeds geplant worden, dit kan tot ongeveer maart, maar dan moet het uiteraard niet vriezen.

In de borders is het niet echt nodig om het blad te verwijderen, dit kan juist voor goede bescherming zorgen tegen het eventueel bevriezen van de wortels. Ook dieren zoals de egel vinden deze plaatsen fijn om beschutting in te vinden. Het zelfde effect kunt u uiteraard ook bereiken door een laagje compost rondom de heesters en bomen te strooien.

Hoge uitgebloeide rozen kunnen ongeveer tot 50cm terug knippen. Het daadwerkelijke snoeien van rozen gebeurt pas in maart.

Planten met holle stelen kunt u beter niet afknippen, de stelen kunnen vol lopen met water waardoor de plant kan gaan rotten. Wat betreft de kuipplanten zoals de Fuchsia, knip deze alvast af, voordat de vorst begint zet u de kuipen in een vorstvrije winterstalling/schuur.

Plant nu u bloembollen, wees er snel bij zodat de bollen voor de winter nog wortels kunnen maken!

Probeer de vijver zo schoon mogelijk de winter in te laten gaan, daarbij is een goede water kwaliteit van groot belang. Leg een net over uw vijver om de ergste bladval in de vijver te voorkomen.
Bladeren rotten in de vijver en ontnemen daarmee vissen de broodnodige zuurstof. Test de vijver daarom op de GH-waarde, deze moet tussen de 8 en 12 °DH, dan is de kans op verzuring minimaal.

in-text